Welke leraar wint de prijs 'Filmleraar van het Jaar'?

Op 1 oktober wordt de winnaar van de prestigieuze titel ‘Filmleraar van het jaar’ bekend gemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Deze verkiezing is een initiatief van Eye Filmmuseum met het Netwerk Filmeducatie. Uit de kandidaten die door docenten, leerlingen en filmprofessionals zijn voorgedragen heeft een vakjury drie genomineerden gekozen: Malu Sanders, Jeroen Helmers en Maurice Ermen.

Malu Sanders van het Vierde Gymnasium in Amsterdam

Malu Sanders

Malu Sanders geeft als enige van de drie genomineerde het vak film en het is haar missie om filmeducatie zo groot en belangrijk mogelijk te maken. Voor het Vierde Gymnasium ontwikkelde Malu zelf het lesprogramma, dat elk jaar wordt getoetst aan de praktijk. Ze ontwikkelde een compleet aanbod film maken, filmanalyse en filmgeschiedenis voor alle leerjaren. Daarnaast organiseert en coördineert ze filmvertoningen in en buiten school, neemt haar leerlingen mee naar filmfestivals, en begeleidt hen naar het Nationaal Filmfestival voor Scholieren.

Jeroen Helmers van het Blariacumcollege in Venlo

Jeroen Helmers

Tijdens de lessen Mens en Maatschappij, die Jeroen Helmers geeft op het vmbo, traint hij kinderen in mediawijsheid. Dit doet hij door filmpjes vanuit verschillende perspectieven te laten zien. Ook heeft Jeroen een eigen ‘Filmgroep’ die de hele vmbo-periode van vier jaar beslaat en waarbij de kinderen zich bezighouden met alle aspecten van film maken. Films van de Filmgroep worden onder andere geselecteerd voor het All American High School Film Festival in New York. Jeroen wilt samen met de schoolleiding film en filmeducatie tot pijler van het Blariacumcollege maken.

Maurice Ermen van basisschool De uitvinding in Enschede

Maurice Ermen

Maurice Ermen gebruikt film als middel bij zijn vak Wereldoriëntatie, waar geschiedenis en aardrijkskunde onder vallen. Maurice grijpt alle mogelijkheden aan om filmen en apps die passen bij filmen in te zetten bij zijn lessen. Maurice werkt op een school voor gepersonaliseerd basisonderwijs en werkt zonder methode en zonder lesboeken. Hij bedenkt zelf zijn lessen waarbij film dus vaak een grote rol speelt. In zijn vaste groep in de bovenbouw maakt hij ook zelf films met de kinderen. De groep van Maurice maakte een film voor het Unicef Kinderrechtenfestival en won een prijs met de film over mediawijsheid.

‘Filmleraar van het Jaar’

‘Filmleraar van het Jaar’ is een initiatief van Eye Filmmuseum met het Netwerk Filmeducatie en wordt mede-ondersteund door het Nederlands Film Festival en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters.

Aan de slag met mediawijsheid? Bekijk het lesmateriaal online masters hier.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld