Werk met je klas aan een beter klimaat op Warmetruiendag

Het blijft een belangrijk onderwerp: het klimaat. Het kabinet heeft afgelopen juni het Klimaatakkoord gepresenteerd. Om als individu, organisatie of groep ook iets bij te kunnen dragen aan een betere wereld, heeft Klimaatverbond Nederland de nationale dag ‘Warmetruiendag’ in het leven geroepen, dit jaar gehouden op vrijdag 7 februari 2020.

Warmetruiendag

Warmetruiendag bestaat dit jaar veertien jaar. Het is de bedoeling dat iedereen voor een dag een warme trui aantrekt en de thermostaat lager zet. De verwarming met één graad lager zetten, leidt al tot 6% CO2 vermindering en 6% energiebesparing. Niet alleen voor het klimaat, maar ook voor het onderwijs heeft deze nationale dag een toegevoegde waarde.

Een positief groepsklimaat in het klaslokaal

Van nature wil een mens graag bij een groep horen, dit is één van de menselijke behoeften in het leven. Doordat iedereen, inclusief de docent, een warme trui draagt, wordt er een groepsgevoel gecreëerd. Dit heeft een positief effect op de ontwikkeling van een kind.

Op een leuke manier leren over het klimaat

Een andere meerwaarde is dat kinderen op een laagdrempelige en leuke manier iets leren over een belangrijk onderwerp dat niet alleen Nederland, maar heel de wereld bezighoudt. Je leert kinderen dat één kleine aanpassing in het leven al een grote bijdrage kan leveren. Hierdoor kunnen kinderen een mate van verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen.    

Tips voor de toepassing van Warmetruiendag

Het dragen van een warme trui op Warmetruiendag is maar één element hoe je deze dag kunt vullen en kunt werken aan de boodschap. Hieronder hebben we een lijstje met kleine en grote activiteiten samengesteld hoe docenten en leerlingen samen deze dag kunnen vullen:

  • Papieren truien versieren
  • Brainstormen over het verbeteren van het klimaat
  • Houd een (interactieve) quiz in de klas met vragen over het klimaat
  • Doe een buitenles over het klimaat
  • Laat kinderen fietsend of lopend naar school komen
  • Maak samen een collage over een ideale wereld
  • Bedenk samen innovatieve oplossingen om duurzamer met energie om te gaan

De organisatie van Warmetruiendag heeft een inspiratieboek gemaakt met nog meer ideeën. Die vind je onder deze link.

Deel jouw dag met ons

Ben je na het lezen van dit artikel geïnspireerd geraakt tot het organiseren van een Warmetruiendag? Deel je ervaring met ons via redactie@primaonderwijs.nl. De leukste ervaringen zullen wij delen via één van onze social media kanalen.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld