Utrechtse basisscholen bezoeken monumenten

Voorafgaand aan de Open Monumentendag wordt op vrijdag 13 september 2019 de Open Monumenten Klassendag gehouden. Leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs gaan tijdens de lesdag op bezoek bij een monument. In Utrecht doen dit jaar meer dan 600 scholieren mee.

Kennismaken met monumenten

De Utrechtse Klassendag wordt dit jaar voor de 10e keer gehouden. Het doel van de dag is om jongeren kennis te laten maken met monumenten. Monumenten zitten vol met verhalen. Uit de reacties van leerlingen blijkt dat zij die verhalen, in combinatie met een bezoek aan het monument, reusachtig interessant vinden.

Speciale rondleiding

In Utrecht doen acht basisscholen mee met in totaal 23 klassen en 625 leerlingen. Dit jaar zijn dat de Paulusschool, OBS Oog in Al, de Agatha Snellenschool, de Kohnstammschool, OBS De Koekoek, Montessorischool Buiten Wittevrouwen, ODBS Pieterskerkhof en de Utrechtse Schoolvereniging. Iedere school bezoekt één monument naar keuze. De monumenten die meedoen zijn de Fundatie van Renswoude, de Pieterskerk, het St. Eloyen Gasthuis, het Broodhuis, de voormalige gevangenis Wolvenplein en nieuw dit jaar is fort Blauwkapel. Bij de monumenten zit een speciale rondleiding, waarbij de gidsen vertellen over belangrijke gebeurtenissen en het leven in vroeger tijden en welke rol het monument daarin speelde.

Lesmateriaal

Voor de Monumenten Klassendag is speciaal lesmateriaal ontwikkeld, zowel voor de leerkracht als de leerlingen. De leerling gaat op pad met een 'monumentenkijker' en verwerkt de stof na afloop op een 'monumentenkaart'. In het lesmateriaal zijn 'Monumensjes' geïntroduceerd: historische figuren als kooplieden of monniken, die het monument een menselijk gezicht geven. Deze figuren komen ook terug in de introductieles die speciaal ontwikkeld is voor het digibord.

Kijk voor meer informatie op www.openmonumentendag.nl/klassendag


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld