Tips om leerlingen thuis les te geven tijdens het coronavirus

Het coronavirus heeft iedereen in de ban, ook het onderwijs. Leraren staan voor half lege klassen of zitten zelf thuis met ziekteverschijnselen. Zowel scholen als ouders willen het leerproces voortzetten, maar door de geringe voorbereidingstijd en mindere capaciteit aan leraren is dit een grote uitdaging. Onderstaande tips kunnen het thuisleren of de voorbereiding van thuislessen gemakkelijker maken.

Een Facebook groep met live video’s

De al wat oudere leerlingen maken vaak gebruik van Facebook. Maak met de klas een Facebook groep aan. Zorg dat alle leerlingen op hetzelfde tijdstip in de Facebook groep zit. Maak vervolgens een live video. Tijdens een live video kunnen leerlingen vragen stellen. De maker van de video ziet deze vragen voorbij schieten in zijn/haar scherm en kan live antwoord geven op de vragen.

Ook kun je in een Facebook groep discussies starten, afbeeldingen delen of andere gesprekken opstarten.

Instructievideo opnemen

Ook zonder Facebook kun je als leraar instructiefilmpjes opnemen. Deel deze video via mail of een digitale omgeving met leerlingen.

Werkstuk of presentatie maken

Een effectieve thuiswerkopdracht is een werkstuk of presentatie maken over een onderwerp dat aansluit op de huidige methode. Een werkstuk kunnen leerlingen digitaal inleveren en de presentatie kunnen zij voordragen in de klas als het Coronavirus het land uit is of ingeperkt is. De presentaties zouden ook door de leerlingen gefilmd kunnen, die ze vervolgens digitaal delen met de leraren.

Online lesmateriaal via Wikiwijs

Het online platform www.wikiwijs.nl heeft meer dan 400.000 lessen over diverse onderwerpen tot hun beschikking. Zoek op onderwerp, vak of leerniveau en stel een thuiswerkpakket samen.

 

Bron: een aantal tips zijn afkomstig van Kennisnet.nl

 


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld