Scholieren bedenken innovatieve oplossingen tijdens Eureka!Cup

Middelbare scholieren in heel Nederland gaan aan de slag voor opdrachtgevers tijdens techniekwedstrijd Eureka!Cup. Op 16 mei presenteren bijna 150 teams in De Broodfabriek in Rijswijk hun oplossingen aan landelijke opdrachtgevers.

Stichting Techniekpromotie

Ook dit jaar was er voor scholieren in de onderbouw havo en vwo een lesprogramma beschikbaar dat laat zien wat de bètavakken voor relevantie hebben in de praktijk. Opdrachtgevers zoals de Rabobank laten door middel van een probleemstelling in het lesmateriaal een vraagstuk door de leerlingen oplossen. Afgelopen jaar zijn hier ruim 10.000 leerlingen mee bezig geweest. De Eureka!Cup is een programma van Stichting Techniekpromotie. Deze landelijke stichting is ontstaan vanuit de 3 Technische universiteiten en zet zich in om alle kinderen tussen 4 en 18 jaar in aanraking te laten komen met technologie waarbij de insteek is een goede integratie in het lesprogramma van basis- en voortgezet onderwijs. Nieuw dit jaar is de aanwezigheid van het Technasium tijdens dit evenement om hun Technasium Top Award uit te reiken.


Enthousiast maken voor technologie

Tijdens de Eureka!Day presenteren de teams zich aan de opdrachtgevers. Dit jaar zijn de opdrachtgevers: Bouwend Nederland, Defensie, Kuijpers, Politie, Platform WOW en Rabobank. Studenten van de University of Twente hebben samen met Stichting Techniekpromotie en de opdrachtgevers de opdrachten en het lesmateriaal geschreven voor de real-life uitdagingen. De teams worden gedurende de dag beoordeeld op hun oplossingen, de weg ernaar toe en teamwork. Tussen de presentaties is er tijd om kennis te maken met de bedrijven die deelnemen aan het Science Festival. Deze bedrijven, waaronder de opdrachtgevers van dit jaar, halen alles uit de kast om de leerlingen enthousiast te maken voor technologie.

Onderzoek & Ontwerpen

Voor het eerst dit jaar is het Technasium aanwezig om de Technasium Top Award uit te reiken. Stichting Techniekpromotie en Technasium zijn in februari dit jaar een verbintenis aangegaan om Wetenschap & Technologie onder zoveel mogelijk jongeren bekend te maken. Beide richten zich op het vergroten van inzicht in en een positieve houding ten opzichte van techniek bij scholen docenten en leerlingen. 94 technasia verspreid door heel Nederland hebben tijdens het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) leerlingen in teamverband projectmatig laten werken aan actuele bètatechnische opdrachten uit de praktijk. Op 16 mei worden teams uit 3 havo en 3 vwo beoordeeld en wordt bepaald wie de beste oplossing heeft gevonden voor de opdracht van dit jaar.

Ga voor meer informatie naar techniekpromotie.nl


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld