Prijs voor inzet emancipatie LHBTI+ -leerlingen

Op Paarse Vrijdag, 14 december, ontving Kaisa Oberc de John Blankensteinprijs. De jury prijst de inzet waarmee zij LHBTI+ -onderwerpen op de kaart zet en opkomt voor de acceptatie en belangen van LHBTI+ -leerlingen. De prijs is voor Kaisa, en de GSA (Gender & Sexuality Alliances) op haar school, het Hofstadlyceum. Zij kreeg de prijs van wethouder emancipatie, Bert van Alphen, namens de regenbooggemeenten in de regio Haaglanden.

Bert van Alphen: ‘Samen met de wethouders van de andere regenbooggemeenten in de regio zet ik me in voor een veilige leef- en werkomgeving in de LHBTI+ -community. We willen laten zien dat in onze regio iedereen gelijk is. Natuurlijk werkt het uiteindelijk pas echt als mensen er zelf mee aan de slag gaan. Daarom vind ik het zo mooi om te zien dat mensen zelf projecten opzetten. Dat wil ik zoveel mogelijk stimuleren en ondersteunen. Onder andere met het uitreiken van de John Blankensteinprijs. Ik breng het mooie werk van Kaisa en de GSA op haar school dan ook graag onder de aandacht van een breder publiek.’

Acceptatie LHBTI+ op school – Paarse Vrijdag

De John Blankenstein-prijs wordt jaarlijks uitgereikt en heeft al doel bijzondere initiatieven op het gebied van LHBTI+ -emancipatie extra onder de aandacht te brengen. Dit jaar was het thema 'sociale acceptatie van LHBTI+ op scholen in het voortgezet onderwijs'. De prijsuitreiking vond plaats op het Haganum-Gymnasium, waar ook Paarse Vrijdag gevierd werd. Leerlingen en leerkrachten van het Haganum zetten zich actief in voor de zichtbaarheid en acceptatie van LHBTI+ -leerlingen. Op Paarse Vrijdag was de hal paars uitgelicht en deelde de GSA roze koeken en armbandjes uit. 

Sociale veiligheid

Met de thema-keuze wordt dit jaar specifiek aandacht gevraagd voor de sociale veiligheid voor lHBTI+ -jongeren, op school. Uit onderzoek blijkt dar deze leerlingen meer risico lopen op het ervaren van geweld binnen de scholen, dan heteroseksuele leerlingen. Het aantal dat wekelijks of zelfs dagelijks wordt gepest, is twee keer zo hoog.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld