Minister omarmt boodschap jongeren

'Kinderen moeten hun mening kunnen geven, want de meeste plannen die wij maken, gaan over kinderen', aldus VWS-minister Hugo de Jonge. Hij zei dat na afloop van Kleine Prinsjesdag, het debat tussen middelbare scholieren en Kamerleden in de Ridderzaal, dat wordt georganiseerd door UNICEF Nederland en Stichting Nederlands Debatinstituut. De voltallige Ministerraad wachtte op het einde van het debat om de jongeren te ontmoeten, alvorens hun wekelijkse vergadering te starten.

Jongeren in debat

In de statige setting van de Ridderzaal leek het al bijna Prinsjesdag. Alle jonge aanwezigen waren op hun best gekleed: de dames een hoed op, de heren een das voor. In snelle debatten, over kindermarketing, kinderarbeid, kinderen in asielzoekerscentra en de rechten van jongeren wier ouders gaan scheiden, wisten de jongeren hun mening goed te verwoorden. De zes Kamerleden - Rens Raemakers (D66), Judith Tielen (VVD), Lammert van Raan (PvdD), Kirsten van den Hul (PvdA), Michel Rog (CDA) en Lisa Westerveld (GroenLinks) - schoven tijdens de argumentatie van voor- naar tegenstand, of terug.

‘Kinderen kunnen maar beter niet meebeslissen’, betoogde de 13-jarige Mazzine van het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp bij het debat over ouderschapsplannen bij een scheiding. ‘Sommige ouders zullen hun kinderen verleiden met een Playstation.’ Daar was Tielen van de VVD het niet mee eens: ‘Kinderen moeten serieus genomen worden.’

Zelfbedachte troonrede

Een grote rol was weggelegd voor de Koningin van de Jeugd, dit jaar de 14-jarige Chris Heidstra uit Ridderkerk. Zij maakt zich grote zorgen over het klimaat, sprak ze in haar zelfbedachte troonrede. ‘Het is onze toekomst, en iedereen kan zijn steentje bijdragen om het klimaat te verbeteren’, sprak zij vanaf het podium, voor de troon waar Willem-Alexander dinsdag zijn troonrede zal voordragen. Na de debatten bood zij haar troonrede, en een symbolische steen, aan aan de minister. Die beloofde de boodschap mee te nemen naar zijn collegaministers.

Het debatteam uit Hoofddorp kreeg aan het eind van het debat de grote wisselbeker mee naar huis, voor de krachtigste argumenten. Hun foto met premier Mark Rutte na afloop op het Binnenhof was misschien nog wel een grotere prijs.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld