Lerarenstaking op 5 oktober

Op 5 oktober staken leraren in het basisonderwijs de hele dag. De onderwijsvakbonden AOB en CNV roepen alle leraren op zich aan te sluiten bij de staking. PO in actie is de initatiefnemer van de actie. Met de staking willen leraren een hoger salaris en lagere werkdruk bewerkstelligen.

Opvang kinderen

De PO Raad adviseert ouders om hun kinderen thuis te houden. Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor de opvang van hun kinderen. Leraren die niet meedoen aan de staking, kunnen gevraagd worden om op school opvang te verzorgen en scholen kunnen ook externe opvang inhuren voor kinderen die niet thuis kunnen blijven. De kosten voor de externe opvang zijn voor de ouders.

Toezegging extra geld

PO in actie eist voor 5 oktober een toezegging van 1,4 miljard euro door de formerende partijen of een nieuw kabinet, als die toezegging er komt, gaat de staking niet door. Jan van de Ven, een van de oprichters van PO in actie: 'Er moet 900 miljoen bij komen voor salarissen en 500 miljoen om de werkdruk te verlichten.' Als er ook na 5 oktober niet aan de eis wordt voldaan, volgen er meer acties. Welke dat zijn, is nog niet bekend.

PO in actie

PO in actie is een landelijke actiegroep van 43.000 leraren die zich inzet voor hogere lerarensalarissen en minder werkdruk op basisscholen. Voor stakende leraren wordt op donderdag 5 oktober in het Zuiderpark in Den Haag een manifestatie gehouden. 

Steun schoolbesturen

Meer dan de helft van de schoolbesturen staat achter de actie van 5 oktober, blijkt uit een peiling van de PO Raad. 60 procent ondersteunt de staking, 30 procent laat de keus aan de leraren en 10 procent verbiedt het. 

Belofte kabinet

Premier Mark Rutte heeft beloofd dat het nieuwe kabinet extra geld voor lerarensalarissen vrij maakt. Het is niet bekend hoe veel. Van de Ven: 'Een fractie van 900 miljoen is niet genoeg.'

 


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld