Leerlingen ontwerpen bieb van de toekomst

Basisscholieren van montessorischool De Regenboog in Amsterdam hebben een nieuw leerconcept voor de bibliotheek van morgen ontworpen. Amirah (9 jaar), Sierra (10) en Veronique (11) hebben de ‘Room of Science’ bedacht, een ruimte waar kinderen van alles kunnen leren over de wetenschap. Het ontwerp, dat op vrijdag 17 mei de finale van de Amsterdam Designathon Challenge won in de OBA, wordt meegenomen in de plannen voor OBA NEXT, de in 2025 nieuw te openen bibliotheek op de Zuidas.

Leren of ervaren

'Science rocks! Ons idee, de Room of Science, is een ruimte in de OBA waar mensen leren over wetenschap door proefjes te doen, boeken te gebruiken én te Skypen met wetenschappers', aldus het winnende groepje. Tijdens de Amsterdam Designathon Challenge ontwierpen kinderen van zes Amsterdamse basisscholen een concept dat antwoord geeft op de ontwerpvraag: wat zou jij willen leren of ervaren in de bibliotheek van de toekomst en wat kan je ontwerpen om dat mogelijk te maken? 'De leukste en gekste ideeën komen toch vaak van kinderen. Zij kunnen je echt verrassen! Voor hen is niets onmogelijk en daarmee geven ze ons de inspiratie om OBA NEXT helemaal klaar te maken voor de toekomst', aldus Martin Berendse, directeur van de OBA.

Maakplaats 021

Alle ontwerpen werden in de afgelopen vier maanden gemaakt in Maakplaats 021 in de OBA, speciale makerspaces waar de kinderen met 3D-printers, lasersnijders en ander gereedschap aan de slag kunnen. Er werd gewerkt aan de hand van de Designathon-methode, een manier van ontwerpend leren. In totaal werden zo’n 100 creatieve ideeën voor leerconcepten verzameld, waarvan de 10 beste prototypes tijdens de finale zijn uitgewerkt en gepresenteerd aan de vakjury, bestaande uit Karien Vermeulen, hoofd programma Learn van Waag, David van Traa, directeur van de Zuidas, en Kiera Kuitenbrouwer (14 jaar), zelf een ervaren Designathon-deelnemer. Alle prototypes van de finalisten zijn de komende tijd nog te bewonderen in OBA Oosterdok.

Amsterdam Designathon Challenge 2020

Na het succes van de ADC 2019 zal ook in 2020 een Amsterdam Designathon Challenge worden uitgezet. Komend jaar draait de challenge om het thema ‘burgerschap’. Deelnemen met de klas? Meld je aan voor de nieuwsbrief onderwijs via oba.nl/nieuwsbrief, daarin zal de challenge worden aangekondigd.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld