Landelijke onderwijsstaking woensdag 6 november

De vakbonden AOb, CNV Onderwijs, FNV Onderwijs & Onderzoek, FvOv en AVS hebben hun leden opgeroepen om te demonstreren voor voldoende collega’s, een fatsoenlijk salaris en minder werkdruk in het onderwijs. De staking wordt gehouden op 6 november in verband met de onderwijsbegroting die dan door de Tweede Kamer wordt behandeld.

Noodpakket

Voor de zomer eisten de vakbonden een eerste stap voor een brede investering in het onderwijs: een noodpakket van 423,5 miljoen euro. Dit noodpakket moest zorgen voor minder werkdruk, het dichten van de salariskloof tussen leraren van het basisonderwijs en leraren van het voortgezet onderwijs, betere arbeidsvoorwaarden voor personeel op scholen in achterstandswijken, en een verbetering van de beloning van leraren die lesgeven in het diplomagerichte deel van het special onderwijs. Het kabinet gaf hier geen gehoor aan. Volgens AOb-voorzitter Verheggen is demonstreren tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer de laatste kans op nog extra geld voor het onderwijs los te krijgen.

Social media

De staking op 6 november wordt anders aangepakt dan andere stakingen. De vakbonden roepen de leraren op om hun stem te laten horen via social media. Op deze manier willen ze politici bereiken die tijdens de debatten op hun telefoon kijken. Via de hashtag #investeerinonderwijs kunnen leraren van zich laten horen op social media. 

Op de dag van de staking gaan de vakbonden niet naar het Malieveld maar organiseren ze verschillende manifestaties in de regio. Leden wordt gevraagd om de actie zelf vorm te geven op hun eigen school, in hun eigen gemeente of met hun schoolbestuur.

 

Arjen Lubach

Arjen Lubach analyseerde in zijn programma 'Zondag met Lubach' het nog steeds toenemende docententekort in het basisonderwijs. In deze aflevering lanceerde hij een t-shirt met de tekst ‘Ik ben GEEN Topprioriteit’. Tijdens de onderwijsstaking willen leraren hun hele klas in het T-shirt steken.

 

'Wel of niet staken'

Vrijdag 1 november sloten de bonden, werkgevers en minister Slob een convenant waarin het kabinet toezegde 460 miljoen euro te investeren in het onderwijs. De aangekondigde staking leek hierdoor van de baan. Echter zien veel leraren en schoolleiders de investering als eenmalig, terwijl er structureel veel geld nodig is. Het bestuur van de grootste onderwijsbond (AOb) neemt na crisisoverleg afstand van het convenant. 'Dit betekent dat we de staking toch zullen doorzetten', aldus vicevoorzitter Eugenie Stolk. 

 

Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld