Digitale Scheurkalender Zuid-Holland

Donderdag 27 september 2018 werd de website van de Digitale Scheurkalender Zuid-Holland gelanceerd. De site is een samenwerkingsproject van Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland en laat leerlingen uit groep 5 tot en met groep 8 op een toegankelijke manier kennismaken met twaalf kunst en erfgoedonderwerpen uit de provincie Zuid-Holland. De Digitale Scheurkalender Zuid-Holland is gratis te gebruiken.

Belang van cultuuronderwijs

Vanuit de overheid, de wetenschap en het bedrijfsleven wordt steeds meer waarde gehecht aan het ontwikkelen van verbeeldingskracht bij kinderen. Minister Ingrid van Engelshoven schreef in haar brief aan de Tweede Kamer: ‘Om in een open samenleving te kunnen slagen moeten jongeren leren nieuwsgierig te zijn.’ Maar leerkrachten vinden het in de praktijk vaak moeilijk om cultuuronderwijs te geven.

Cultuurles zonder voorkennis

Het Kröller-Müller Museum ontwikkelde daarom een website waarmee leerkrachten zonder veel voorkennis een cultuurles kunnen geven: de Digitale Scheurkalender. Het museum ontving de Museumeducatieprijs voor dit project en ontwikkelde met het prijzengeld een platform waarmee andere partijen zelf een kalender kunnen samenstellen. Dit bood de Zuid-Hollandse provinciale organisaties de mogelijkheid om de Digitale Scheurkalender Zuid-Holland samen te stellen.

In de Digitale Scheurkalender Zuid-Holland ontdekken leerlingen kunst en kunstenaars uit Zuid-Holland. Ook de erfgoedonderwerpen herkennen de leerlingen uit hun eigen omgeving. Bij het onderwerp Industrieel Erfgoed denken ze na over de herbestemming van oude gebouwen. Ook staan ze stil bij wat ze zelf zouden willen behouden.

De Digitale Scheurkalender Zuid-Holland is gratis te gebruiken. Ga naar www.digitalescheurkalender.com, wachtwoord: zuidholland.


Reacties niet mogelijk

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de PrimaOnderwijs nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Controle Dit veld is niet juist ingevuld